خانه / فلسفه ملاصدرا / شرح اسفار ملاصدرا

شرح اسفار ملاصدرا

مسأله حقیقت

شرح اسفار ملاصدرا جلسه هفدهم تاریخ: 95/02/05 مدرس: مسعود تلخابی در فلسفه اسلامی از “حقیقت” صحبت می کنند و معتقدند که “حقیقت” وجود دارد. البته با تعبیر های خاص و توضیحاتی که باید به تدریج با آنها آشنا شویم. [پرسش های مختلفی در این زمینه مطرح می شود؟] چه چیزی …

ادامه نوشته »

کلاس شرح اسفار ملاصدرا (دوره دوم)

.. شرح اسفار ملاصدرا (دوره دوم) جلسه: 15 تاریخ:  15 / 06/ 1401 موضوع: زندگی نامه ملاصدرا (7)؛ ابوالقاسم میرفندرسکی و ملاصدرا مدرس: مسعود تلخابی کلاسها به صورت آنلاین برگزار می شود. برای اطلاعات بیشتر به این آیدی ها و شماره واتساپ مراجعه کنید: اینستاگرام: vahidm21m@ تلگرام: https://t.me/Vahidhm1996 شماره واتساپ: …

ادامه نوشته »

کلاسِ شرح اسفار ملاصدرا (دوره اول)

شرح اسفار ملاصدرا جلسه: 225 تاریخ: 24  / 06  /  1401 موضوع:  مواد ثلاث (امكان و وجوب و امتناع) (3) متن: اَلْمَنْهَجُ الثانِي في أُصُولِ‏  الْكِيفِيَّاتِ و عَناصِرِ العُقُودِ و خَواصِّ كُلٍّ مِنْهَا و فِيه فُصُولٌ… مدرس: مسعود تلخابی کلاس ها به صورت آنلاین برگزار می شود. برای اطلاعات بیشتر …

ادامه نوشته »

جلسه شانزدهم (بخش سوم) و جلسه هفدهم (بخش اول): حق و حقیقت – 29 / 01 / 1395 – 05 / 02 / 1395

شرح اسفار ملاصدرا جلسه: 16و 17 (بخش سوم جلسه اول و بخش اول جلسه هفدهم) تاریخ: 29 / 01 /  1395 – 05 / 02 / 1395 مدرس: مسعود تلخابی یک نکته ای را این جا بگویم و این باز مهم است و ممکن است در جا هایی بشنوید و …

ادامه نوشته »

جلسه شانزدهم (بخش دوم: تقسیم علوم) – 29 / 01 / 1395

شرح اسفار ملاصدرا جلسه: 16 (بخش اول) تاریخ: 29 / 01 / 1395 مدرس: مسعود تلخابی تقسیم علوم: علوم عقلی و نقلی وقتی ملاصدرا از تشعب علوم صحبت می کند، یعنی شعبه شعبه شدن دانش ها، منظورش تقسیم علوم است. علوم در ممالک اسلامی به دو دسته اصلی تقسیم می …

ادامه نوشته »

جلسه شانزدهم (بخش اول: معانی علم) – 29 / 01 / 1395

شرح اسفار ملاصدرا جلسه: 16 (بخش اول) تاریخ: 29 / 01 / 1395 مدرس: مسعود تلخابی بسم الله الرحمن الرحیم 1 – متن بحث ما در اسفار رسید به عبارات «ثُمَّ لَمَّا كَانَت العُلُومُ مَتَشَعِّبَةً وَ فُنُونُ الإدرَاكَاتِ مُتَكَثِّرَة وَ الإحَاطَةُ بِجُملَتِهَا مُتَعَذِّرَة أو مُتَعَسِّرَة وَ لِذلِكَ تَشَعَّبَت فِيه الهِمَم، …

ادامه نوشته »

آیا وجود، صفتی برای ذات است؟

این مطلب، درباره این نظرِ برخی از متکلمین است که می گویند: وجود، صفتی است که بر ذات حادث می شود. این ذات، در حالتِ وجود و عدم، ذات است. [یعنی نوعی و گونه ای از ثبوت را دارد.] إنَّ جماعةً من الناسِ ذَهَبُوا إلى أنَّ الوُجُودَ صِفَةٌ يَتَجَدَّدُ عَلَى …

ادامه نوشته »

طبقه بندی موجودات (دیدگاه فخر رازی)

فخر رازی می گوید: “موجود”، از دو قسم خارج نیست: یا حقیقتِ آن، مستقلا [برای بشر] معلوم است. [یعنی، بشر می تواند آن را مستقلا تصور کند، و در تصور آن، به شیئ دیگری، غیر از آن التفات و توجه نداشته باشد.] یا اینکه اینگونه نیست. [و حقیقت آن، برای …

ادامه نوشته »

وجود و شیئیت

حکیم سبزواری در بحث “مساوقتِ وجود و شیئیت” اسفار، حاشیه ای دارد که حاوی نکته های ارزشمندی است. به همین خاطر نتوانستم از ذکر آن صرفِ نظر کنم. ایشان می گویند: اگر منظور از شیئ، “المشیئُ وجودُهُ” باشد، [اگر در کتابهای شما حاشیه سبزواری درج شده است، و به جایِ …

ادامه نوشته »

عُلُوّ و سُفْل وجود

چون وجودات دارای مراتب اند، ناگزیر برخی بالا و برخی پایین اند. وقتی از مراتب وجود سخن به میان می آید، مفهوم “عُلُوّ” و “سُفْل” هم پدیدار می شود. “عُلُوّ” به معنی “عظمت و بزرگی” و “تجبر و تکبر و خود را بزرگ شمردن” است. “عُلُوّ” و “سُفْل” (مانند فضیلت …

ادامه نوشته »