آیاتِ 1 تا 12 سوره یس هم، درباره پیامبر (ص) و دعوت اوست. این گروه از آیات، چنین شروع می شود: «يس وَ الْقُرْآنِ الْحَكِيمِ» (یس: 1 و 2) قرآن، حکیم است. دربردارنده یِ حکمت است. ساختاری، محکم و استوار دارد. به حق حکم می کند. خداوندِ عزیز و رحیم …
ادامه نوشته »تفصیل بودن قرآن
در روایتی از پیامبر (ص) آمده است: وَ هُوَ كِتَابٌ فِيهِ تَفْصِيلٌ وَ بَيَانٌ وَ تَحْصِيلٌ،(وَ هُوَ كِتَابٌ) و آن کتابی است که (فِيهِ) در آنست (تَفْصِيلٌ) تفصیلی. –ملا صالح مازندرانی در ذیل این کلمه نوشته است: «[تفصیلٌ] لإشتماله على تفاصيلِ العلومِ و الاخلاقِ و الآدابِ و غيرِها.» یعنی قرآن، …
ادامه نوشته »قرآن: احسن الحدیث
قرآن، خود را «أحسن الحدیث» خوانده است. این تعبیر در یک جا از قرآن آمده است: اللَّهُ نَزَّلَ أَحْسَنَ الْحَدِيثِ كِتَابًا مُتَشَابِهًا … (زمر/23) [خداوند بهترين سخن را نازل کرد، کتابی که آياتش همانند يکديگر است …] «أحسن الحدیث» به معنی «نيكوتر حديث» است.[1] «حدیث» به معنی «سخن» است. خداوند …
ادامه نوشته »روابطِ کتاب های آسمانی
قرآن مصدق است. -وصف “مصدق”، در حدود هفده جا از قرآن، برای قرآن، آمده است. یکی از آنها، در آیه 41 سوره بقره است: وَ آمِنُوا بِما أَنْزَلْتُ مُصَدِّقاً لِما مَعَكُمْ وَ لا تَكُونُوا أَوَّلَ كافِرٍ بِهِ وَ لا تَشْتَرُوا بِآياتِي ثَمَناً قَلِيلاً وَ إِيَّايَ فَاتَّقُونِ (بقره: 41) (وَ آمِنُوا) …
ادامه نوشته »کلمه: فتنه
شیخ طریحی “فتنه” را این گونه تعریف می کند: «بلاءٌ و مِحْنةٌ» [بلاء، یعنی همّ و غمّ. مصیبتی که بر انسان فرو می آید. “محنت” هم به معنی آفت است.] [اینها را “فتنه” نامیده اند، زیرا جوهره اصلی انسان ها را آشکار می کند.] آنگاه چنین ادامه می دهد: «و …
ادامه نوشته »تاریکی های نادانی
یکی از جامع ترین آیاتی که در توصیف قرآن وارده شده است، آیه نخست سوره ابراهیم است: كِتابٌ أَنْزَلْناهُ إِلَيْكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ (ابراهیم: 1) [قرآن كتابيست كه فرو فرستادهايم ما آن را به سوى تو، تا بيرون آورى مردمان را از تاريكيها به سوى نور.] ظلمات …
ادامه نوشته »قرآن و تبیینِ خود
قرآن، خود را “تبیانا لکلِّ شیئٍ” می داند. در سوره نحل می فرماید: «وَ نَزَّلْنَا عَلَيكَ الْكِتَابَ تِبْيانًا لِكُلِّ شَيءٍ» (نحل: 89) [و ما اين کتاب را بر تو نازل کرديم که بيانگر همه چيز است.] یکی از مصادیق “کل شیئ” خودِ قرآن است. بنابرین تبیین و تعریف قرآن باید …
ادامه نوشته »محتوای نخستین آیات قرآن (گزیده ای از جلسه اول تفسیر موضوعی قرآن)
تفسیر موضوعی قرآن (دوره جدید) (جلسه اول) (همراه با تحلیل عقلی و فلسفی) تاریخ: 17 / 11 /1400 موضوع: مدخل (برای دوره جدید) / نکاتی درباره قرآن مدرس: مسعود تلخابی نخستین آیاتی که نازل شده است، انسان را به “قراءت” و “خواندن” فرا می خواند. اِقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِی خَلَقَ، …
ادامه نوشته »اطلاعیه: تفسیر موضوعی قرآن (دوره جدید) (4)
تفسیر موضوعی قرآن (دوره جدید) (4) (همراه با تحلیل عقلی و فلسفی) جلسه: 4 تاریخ: 08 / 12 /1400 موضوع: نکاتی درباره قرآن: قرآن، بیان است؛ و … مدرس: مسعود تلخابی کلاس ها به صورت آنلاین برگزار می شود. برای اطلاعات بیشتر با این آیدی تلگرام تماس بگیرید: آیدی تلگرام: …
ادامه نوشته »“تورات” در قرآن (گزیده ای از جلسه سوم تفسیر موضوعی قرآن)
قرآن، “تورات” را، در آیه 154 سوره انعام با چهار وصف توصیف می کند: ثُمَّ آتَينَا مُوسَى الْكِتَابَ تَمَامًا عَلَى الَّذِي أَحْسَنَ وَ تَفْصِيلًا لِكُلِّ شَيءٍ وَ هُدًى وَ رَحْمَةً لَعَلَّهُمْ بِلِقَاءِ رَبِّهِمْ يُؤْمِنُونَ (أنعام: 154) (ثُمَ) سپس (آتَيْنا مُوسَى الْكِتابَ) داديم به موسى كتاب را -يعنى تورات را- (تَماماً …
ادامه نوشته »