خانه / فلسفه برای کودکان

فلسفه برای کودکان

دوره های آموزشِ فلسفه برای کودکان و نوجوانان

این دوره ها، مزایای زیر را دارد: 1 – با ایجاد پروسه های مختلف شناخت، قلمرو شناخت را افزایش می دهد. 2 – با ایجاد اتصالات سیناپسی جدید در مغز، بر قدرت مغز می افزاید. 3 – زوایای دید را گسترش می دهد. 4 – عملکردهای شناختی را، مانند فهم، …

ادامه نوشته »

فلسفه برای کودکان و نوجوانان

مهم ترین هدف “فلسفه برای کودکان و نوجوانان” پرورش “مهارت های تفکر” است. “تفکر” نمود های مختلفی دارد. نقد و انتقاد، تحلیل، تعریف، تبیین، محاسبه، تمثیل، قیاس، خلاقیت، مراقبت، تعمیم، استقراء، فهم، استنباط و … همه از نمود های “تفکر” اند. وقتی از “تفکر” سخن می گوییم دامنه وسیعی از …

ادامه نوشته »

بررسی واژه شناختی کلمه “فحص”

مقدمه: کلمه “فحص” در گفته ها و نوشته های علمی و فلسفی بسیار به کار می رود. دانستن معنی آن، ما را در فهم روش کار فیلسوفان و دانشمندان کمک می کند. این کلمه دو معنی دارد. یک اصلی و اولی و دیگری ثانوی. معنی نخستین آن کندن و کاویدن …

ادامه نوشته »

رویکرد آموزشی “تفکر محور”

این “رویکرد آموزشی” با تمرکز بر “تفکر” شکل می گیرد. تفکر به عنوان مهم ترین ویژگی آدمی با امور متعددی در ارتباط است. نخستین ارتباط تفکر با مسأله است. تفکر تلاش انسان برای پاسخگویی به مسأله است. تفکر بر محور مسأله شکل می گیرد. در این “شیوه آموزشی” مسأله، مورد …

ادامه نوشته »

خرافات

بخشی از محتوای ذهنی بیشتر افراد را “خرافات” تشکیل می دهد. منظور از “خرافات” چیست؟ “خرافه” (superstition) را به صورت های مختلفی تعریف کرده اند: الف – “خرافه” باوری است که حوادث خاصی را به شیوه ای غیر عقلانی و غیرمستدل و غیر علمی توضیح می دهد. این تعریف سه …

ادامه نوشته »

تعقل و مراتب معقولات

گاهی “تعقل” را چنین تعریف می کنند: «ادراک کلیات.» آنچه از تعقل حاصل می شود، “معقول” نام می گیرد. “معقولات” یا “ادراکات کلی” بر دو قسم اند: معقولات اولیه و معقولات ثانویه. “معقولات ثانویه” خود بر دو نوع تقسیم می شوند: الف – معقولات ثانویه منطقی ب – معقولات ثانویه …

ادامه نوشته »

ارتقاء تأمل عمیق تر حین مدل سازی ریاضی

مدل سازی ریاضی

مدل سازی ریاضی قبلاً به عنوان روشی برای پرورش بیشتر گشودگی شناختی، در کلاس های ریاضیات شناخته می شد و مورد استفاده قرار می گرفت. مدل سازی ریاضی بیشتر شامل مسائل باز می شود تا مسائل بسته. مسائل باز یعنی مسائلی که بیش از یک راه حل برای آن ها …

ادامه نوشته »

فلسفه ورزی با کودکان در آلمان

فلسفه ورزی با کودکان در آلمان

فلسفه ورزی با کودکان در آلمان در دهه های 1920 و 1930 آغاز شد و در دهه 1980 و 90 بیش از دیگران توسط «هلموت شرایر» و «اکهارد مارتنز» که هر دو از محققان و استادان دانشگاه هامبورک بودند، توسعه یافت. اصطلاح «فلسفه ورزی با کودکان» به جای «فلسفه برای …

ادامه نوشته »

فلسفه ورزی در کلاس های علوم و ریاضیات

فلسفه برای کودکان

در حالی که مفهوم جامعه تحقیق بر اساس گفت و گو، بخشی جدایی ناپذیر از فلسفه برای کودکان است، این مفهوم در کلاس های ریاضیات و علوم کمتر رواج دارد. در این کلاس ها معمولاً تا جایی که ممکن است، تأکید بر انتقال اطلاعات واقعی به صورت دقیق و کامل …

ادامه نوشته »

آیا می خواهید سقراط بعدی را پرورش دهید؟

سقراط کودک

چگونه به کودکان فلسفه بیاموزیم؟ و چرا باید به آن ها فلسفه بیاموزیم؟ آیا کودک شما همیشه می پرسد «چرا»؟ آیا می خواهید به کودکتان در جستجوی پاسخ سؤالات بزرگ کمک کنید، اما نمی دانید چگونه؟ این مطلب چند روش تشویق فیلسوف کوچک شما را بیان می کند. همه پدر …

ادامه نوشته »